Vesa Kanniainen

Ilonpito ilman viinaa on teeskentelyä

 

Allsång på Skansen on ruotsalainen lauluohjelma televisiossa. Se tulee kesällä tiistai-iltaisin Tukholman Skansenilta. Olemme vaimon kanssa katsoneet kaikki menneen kesän lähetykset, jos se vain on ollut mahdollista. Se on ollut todellista kidutusta. Ruotsalaisilla on aina niin kivaa. Ihan aidosti. Ja ilman viinaa. Sen täytyy olla teeskentelyä. Ei kellään voi ihan oikeasti olla kivaa ilman viinaa. Skansenille heitä on kokoontunut tuhatmäärin ja he laulavat yhdessä lauluja sydämensä kyllyydestä. Se on masentavaa katseltavaa. Kyllä harmittaa. Mikrofonia tarjotaan yhdelle ja toiselle yleisön joukossa ja moni pääsee vuorollaan tv-tähdeksi ainakin hetkeksi. Oikein jurppii sekin, kun kaikki vain nauravat ja laulavat ja ovat niin hemmetin iloisia ja onnellisia. Kai ruotsalaisillakin, ainakin joillain, täytyy sentään joitain murheita olla. Kaiken muun hyvän lisäksi kaikki laulut ovat duurissa. Sekin vielä. Koskaan ei tule yhtään kunnon mollivoittoista piisiä niin, että suomalainen tv-katsoja voisi edes hetken kokea aitoa nostalgiaa. On se niin epäoikeudenmukaista. Kyllä jurppii. Ohjelman laulutähdet ovat mahdottoman tasokkaita, vaikka mukaan on päässyt jopa kolmanneksi Idols-kilpailussa jäänyt. Ja on silti huippusuosittu. Vaikka ei edes voittanut. Ei voisi todeksi uskoa. Yleisö pitää toisiaan käsikynkässä ja huojuu laulun tahdissa ilman mitään estoja. Ja kaikki selvin päin. Taustalla vuonossa lipuu Silja Linen laiva kohti Suomea. Kyllä sielläkin lauletaan – kolmen oluen jälkeen ainaskin, ihan kunnon mollia, sieltä syvältä, täynnä aitoa elämän tuskaa. Ei tyydytä turhanpäiväisiin, pinnallisiin meripoikaduureihin. Eikä yhteislauluun. Ollaan rohkeasti solisti, ihan oma itsensä. Pidetään toisella kädellä kiinni kaiteesta. Yleensä, kun ohjelmaa katsomme, Helsingissä sataa. Skansenilla paistaa aina aurinko. Sekin vielä. Se vasta masentaa oikein raskaasti. Tulisi edes rakeita joskus. Juontajakin on niin hyvän näköinen, varmaan on kauneusleikattu vähintään kertaalleen ellei peräti kahdesti. Ovat laulaneet Skansenilla Allsångiaan jo 40 vuotta. Sovittiin vaimon kanssa, että katsotaan joka kesä Skansenin Allsång ainakin seuraavat 40 vuotta. Ihan kiusallaan. Kyllä ne sinä aikana varmasti jossain töppäävät. Tai saattaa siellä vaikka joskus sataa, tai tulla vähän peräti lunta niskaan. Se olisi pakko nähdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

:). Just, ennen sanontiin, että blondeilla on aina hauskempaa, mutta nyt on pakko sanoa, että vaihdetaan blondi-sana ruotsalaisiin! Minäkin tykkään katsoa kun ruotsalaiset nauraa ja laulaa. Haluis itsekin mukaan. Tarvitsisin kyllä edes yhden lasillisen valkkaria, että pääsen samaan fiilikseen kuin he ja sitten laulan myös kovaa ja korkeelta:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ruotsalaiset tekee kyllä hyviä ohjelmia, kuten tämä Wallander, mutta se kieli on hotenkin niin surkean kuuloista ettei sitä kyllä jaksa. Englannin kielellä Wallanderit on ihan eri asia.

Ruotsalainen huumori on niin kökköä että se itkettää eikä naurata ollenkaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Laulavat meidän suomalaisten kustannuksella, ruotsalaiset siipeilijät. :)

Kanniainen veti Skansenin tunnelmat yläkanttiin osittain huumorilla höystettynä ja samalla meitä suomalaisia leikillään alaspainaen. No, käännetään asiaa tasapuolisen huumorin nimissä myös toiseen suuntaan.

Kelpaa ruotsalaisten naureskella, kun ovat suomalaisilla ilmaiseksi teettäneet rankimmat sotaretkensä suurvalta-aikoinaan. Ja viimeiset sata vuotta ollaan oltu puskurivaltiona heidän suojanaan idän myrskyjä vastaan. Helppo siellä on naureskella suomalaisten selän takana. Että näin. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=pw3e64sosEg

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Tänään/eilen vetänyt reilun litran votkaa, ihan hauskaa ollut, vaikken laulanut kertaakaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Aamulla taitaa teillä vain kunnossa olla suuri ero? Sinulla pää kipeänä, krapulaisen kurjan olon kera ja "laulajillla" taas freesi ja virkeä fiilis lähteä töihin tai kouluun?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Hauska juttu mutta totta toinen puoli ja ehkä enemmänkin.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

En ole alkoholin käytöstä samaa mieltä mistään kohtaa koskapa monasti siitä on pelkkää kärsimystä läheisille .
Kyllä iloita voi selvinpäinkin ja se ei ole sittn huuli lainkaan .
Eikä tarvii silti olla joku uskonhihhuli . terv tepivaari

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyviä huomioita.

Asuin aikanaan 12 vuotta Norjassa ja aina kun tulin Suomessa käymään (laivalla Tukholman kautta), niin panin merkille, että Itämeren kohdalla on selvä mentaliteettiraja. Lännestä päin tullessa duuri vaihtuu molliin, selväpäinen ilonpito änkyräkänniseen surkeuteen jne.

Tuleepa tässä samassa yhteydessä mieleeni se päivä kun muutin takaisin Suomeen. Ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomiota Turun katukuvassa, oli kaikkialla tuulen vietävinä olleet mäyräkoirapahvit, ja toisaalta kadun varsilla kaikkialla näkyvät Buranamainokset. Selvä ero Osloon (ja Tukholmaan) verrattuna.

Ensimmäisinä päivinä muuton jälkeen tutustuin telkkarin yhteiskunnallisten keskustelujen kautta maassa vallitsevaan tunnelmaan. Aloin pian ihmetellä, että olinko tullut muuttaneeksi Venäjälle enkä Suomeen. Armoton köyhät kyykkyyn -tunnelma tuntui jylläävän, eikä sitä edes hävetty, vaan siitä oltiin ylpeitä.

Se Suomi, johon muutin takaisin 1999 ei ollut se sama Suomi, josta muutin pois 1987. Enkä ole vieläkään kotoutunut.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Muuttuiko siis suomalaiset laman myötä? Olen itsekin havainnut tietynlaisen solidarisuuden puutteen. Mitä vauraampi sen vaikeampi asettua köyhän ja heikon/sairaan ihmisen asemaan. Ehkäpä se on aina ollut näin, nykyään netti-aikana se vain näkyy selvemmin? Ennen ilkeät ja pahat ajatukset pidettiin piilossa...

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

En tiedä milloin se tapahtuis tai miksi mutta tosiasia se on. Menee myös toisinpäin köyhemmät kyräilee varakkaampia. Vastakkainasettelua on joka paikassa. Kantasuomalaiset vs. maahanmuuttajat, eläkeläiset vs. nuoremmat. rikkaat vs. köyhät. naiset vs. miehet, työttömät vs. työlliset. ylipainoiset vs. normipainoiset, maaseutu vs. kaupungit.

Lista vois jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Syy siihen lienee ettei osata eikä haluta ymmärtää toist ihmistä. Lyhyellä psykologian oppimäärällä siis:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Se Suomi, johon muutin takaisin 1999 ei ollut se sama Suomi, josta muutin pois 1987. Enkä ole vieläkään kotoutunut."

Minä en ole koskaan kotoutunut Suomeen.

Aikanaan joskus kuvittelin että muualla olis varmaan paremmin, mutta nyt ne haaveet on aikaa sitten karisseet.

Olen tullut siihen tulokseen että Suomi on meikäläiselle vähiten kurja paikka ...... toistaiseksi.

Persut kyllä kovasti uhkaa kurjistaa tilannetta täällä Suomessa, mieleen tulee ihan lapsuuden painajaiset, kun sitä retoriikkaa kuuntelee. :)

Tässä blokissa blokisti muuten tuo tämän Suomi-persu-painajasen ihan hyvin esiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Aikanaan joskus kuvittelin että muualla olis varmaan paremmin, mutta nyt ne haaveet on aikaa sitten karisseet.

Älä luovu toivosta. On paikkoja, joissa asiat todella ovat paremmin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #19

Joillekin Suomi-kriitikoille kangastaa ihan tietty kauko-onnelan maa.
Puolustus on siellä tukevassa mallissa ja hallintokin hyvin hanskassa.

Mitäs muuta kuin idän laulukulttuuria testaamaan. Viisumit hakuun!
Laulukirjat ja muu maakohtainen rekvisiitta löytynee talon puolesta.
_ _ _ _ _

Kaupungit:
Pjongjang (P'yŏngyang Chik'alshi; 평양 직할시)
Rasŏn (Rajin-Sŏnbong) Chik'alshi (라선 (라진-선봉) 직할시)

Erityisalueet:
Kaesŏngin teollisuusalue (Kaesŏng Kong-ŏp Chigu; 개성 공업 지구)
Kŭmgang-sanin turistialue (Kŭmgang-san Kwangwang Chigu; 금강산 관광 지구)
Shinŭijun erityishallintoalue (Shinŭiju T'ŭkbyŏl Haengjeonggu; 신의주 특별 행정구)

Maakunnat:
Chagang (Chagang-do; 자강도)
Pohjois-Hamgyŏng (Hamgyŏng-bukto; 함경 북도)
Etelä-Hamgyŏng (Hamgyŏng-namdo; 함경 남도)
Pohjois-Hwanghae (Hwanghae-bukto; 황해 북도)
Etelä-Hwanghae (Hwanghae-namdo; 황해 남도)
Kangwŏn (Kangwŏndo; 강원도)
Pohjois-P’yŏngan (P'yŏngan-bukto; 평안 북도)
Etelä-P’yŏngan (P'yŏngan-namdo; 평안 남도)
Ryanggang (Ryanggang-do; 량강도), kirjoitetaan joskus 'Yanggang'

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Off topic. Detaljiseikkana mainitsisin että Professori Kanniainen voisi kirjoituksessaan käyttää kohtuullista kappalejakoa. Ajatus tulisi paremmin esille, eikä olisi niin rasittavaa lukea päättymätöntä litaniaa sinänsä oikeasta asiasta

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Varmaan noin muuten, mutta tässä tuo yhteen pötköön kirjoitus toimii tehokeinona.
Toisissa artikkeleissaan blogisti on käyttänyt kappalejakoa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen samaa mieltä Riston kanssa,. Tuo tyyli on ajatusvirtaa, joka valuu päänsisässä yhtenä jatkumona, joka ei tunne kappalejakoa:)

Petri Hämäläinen

Saksan televisiossa tulee joka viikonloppu Schlagerparty tai Überrachungsparty paikalliselle iskelmämusiikille. Samat kasvot, samat vaatteet, samat eleet ja samat tekohymyt viikonlopusta toiseen.

Suomalaiset menevät herätysliikkeisiin tai kärsivät kolmannessa sukupolvessa toisen maailmansodan kauhuista johtuvasta alkoholismista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Samoja ohjelmia minäkin aina välillä vähän aikaa jaksan katsoa, mutta Saksassa ne esiintyjät ovat aina lähes samoja kestohymyillä varustettuja konkareita, joita ei pitkään viitsi katsella. Mutta kansa näyttää tykkäävän heistä ihan aidosti...tosin ikäjakautuma alkaa olla tuolla iltaruskon puolella.

Ruotsalainen yleisö on iältään taas paljon monimuotoisempia, vanhoista nuoriin ja esiintyjät aidomman "ilosia". Sekin kai johtuu iästä, maneereita ei ole vielä ehtinyt kehittyä liikaa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mitähän YLE teki Soutustadionin lauluilloille, jotka katosivat tai hiipuivat pois? Ei kun uusi, suositumpi paikka ja hanke pyörimään!

Jouko Helenius

Ehdottaisin parempaa perehtymistä ko. tilaisuuteen. Ruotsalaiset itse toteavat, että se on enää ainoa paikka, jossa voi kuulla esim. Tauben saaristolaiskappaleita. Vilkaiskaapa yleisön koostumusta ja miettikää syitä.

Käyttäjän KeijoPerl kuva
Keijo Perälä

Ehkä mekin laulaisimme iloisia rallatuksia, jollei meitä olisi erotettu Ruotsista. Fennomaanit sitten opettivat, että tuo sietämätön ruotsalainen iloittelu saa nyt riittää. Mehän olemme vakavamielinen ja hurskas kansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset