Vesa Kanniainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Makrotalous

Joko olemme valmiit uuteen taloussakkaukseen?

Edellisestä hullusta talousromahduksesta on kulunut kohta yhdeksän vuotta. Yhdysvaltain asuntoluottokupla puhkesi ja jäädytti rahavirrat. Rahavirtojen jäätyminen paljasti euromaiden synkän tilanteen. Finanssikriisiksikin kutsuttu taloushäiriö alkoi jo vuonna 2006. Se alkoi oireilla pahasti 2007. Ja vuonna 2008 siitä tuli uutinen.

Varoufakis: "Looking forward"..

"Täyttä humpuukia ja paksua keskisormea niille ihmisille, jotka vakavasti yrittävät etsiä ratkaisua Kreikan valtaville velkaongelmille!", näin huutaa hollantilainen ekonomisti Sweder van Wijnbergen. "Jos itse olisin ollut paikalla, niin olisin lähtenyt kesken pois. Onhan ajalle parempaa käyttöä".

Leikkaukset vai veronkorotukset?

Aivan aluksi on huomautettava, että makrotason vastakkainasettelu leikkausten ja veronkorotusten välillä on turhaa, koska olennaisempi kysymys on se, mistä leikataan tai mistä korotetaan veroja. Huonosti toteutettuna molemmat toimenpiteet ovat turhia tai haitallisia, koska on vaara, että samaa rahaa vain kierrätetään valtion ja yksilön välillä, eikä mitään lisäarvoa synny. Oikein toteutettuna sekä leikkaukset että veronkorotukset voivat kuitenkin toimia valtion talouden tasapainottajina. Ne pitää vain kohdistaa oikeisiin sektoreihin.

 

Kansantalouden tilinpito

"Suomen talous", "talouskasvu" ja tällaiset ehkä hieman utuisetkin käsitteet tarkoittavat Suomen bruttokansantuotteen tilaa ja sen kehitystä. Näin karkeasti arvioiden: mitä suurempi bkt, sen paremmin menee. Toisaalta pelkän bkt-luvun tuijottaminen on vaarallista. Se pitää avata ja sisäistää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä