Vesa Kanniainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Läheisyysperiaate

Subsidiariteetti on susi

EU:n läheisyysperiaatetta on kidutettu hengiltä- odottaako jo niskalaukausta?

 

Merimetsot, sudet ja valkoposkihanhet ovat ehkä näkyvämpiä esimerkkejä lajeista, joiden metsästyksessä luvitus tulee siirtää maanomistajan ja paikallisen riistanhoitopiirin tehtäväksi. Lupien anominen Helsingistä tai Brysselistä osoittaa välinpitämättömyyttä luontoa ja luonnon kokonaisuttaa kohtaan. 

Onko EU tuhlannut etsikkoaikansa?

 

Sunnuntai 1.10.2017 on syytä merkitä allakan nurkkaan. Espanjan otteet  estää Katalonian itsenäisyysäänestys sotii  ainakin EU:n markkinoimaa subsidiariteetti- eli  läheisyysperiaatetta vastaan. Saatujen tietojen mukaan Espanja soveltaa kyseistä periaatetta mellakkapoliisin pampulla läheltä ihmistä ja kovaa.

Äiti, Isä & Lapset- kansalaisaloitteesta väännetään kättä

Euroopan Unionin Lissabonin sopimuksen mukana tullut yksi uudistus oli eurooppalainen kansalaisaloite.
Voimassa olevan kansalaisaloitelain mukaan kannatuksia voi kerätä kansalaisaloitteeseen ALKAEN siitä päivämäärästä, jolloin Komissio on rekisteroinyt kansalaisaloitteen:

http://www.mumdadandkids.eu/news/collection-of-signatures-will-continue-...


Laki EI velvoita aloittamaan keräystä samana päivänä kuin on rekisterointipäivä. Toisin sanoen, aloitteen rekisterointipäivä ja kampanjan aloituspäivä ovat ERI asioita.

Suomi kuntoon kansanvaltaisen aluehallinnon avulla

Lapin liitto esittää tänään 8.4.2015 julkistetussa, uudessa kasvun ja kehityksen aluemallissaan, että tulevaisuudessa kansanvaltainen maakuntahallinto vastaisi alueen kehittämisestä ja maankäytöstä ja yksi valtion aluehallintoviranomainen valvonnasta, ohjauksesta ja luvituksesta.

Läheisyysperiaate unohdettiin jälleen

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti eilen kuntiin lausunnolle sote-järjestämislain luonnoksen. Asiaa on valmisteltu siitä saavutetun parlamentaarisen sovun jälkeen kaikkien puolueiden kesken ja jollain tasolla tämä myös näkyy lakiluonnoksen valmistelussa. Lopputulos on hivenen sekava yhdistelmä kaikkien puolueiden näkemyksistä.

Euroopan unioni ja Iisalmen liikenneympyrä

Eilen ajelin työmatkalla Iisalmesta Kuopioon. Iisalmessa supermarketin edessä olevassa uudessa liikenneympyrässä oli kyltti, jonka mukaan EU on maksanut osan ympyrästä. Ilmeisesti se nyt on osa jotain Unionin kasvojen kohotuskamppanjaa. Itse tulin lähinnä vihaiseksi: Miten pirussa kansainvälinen organisaatio, jonka pitäisi soveltaa läheisyysperiaatetta, voi tietää rahoittavansa yksittäistä tavallista liikenneympyrää Ylä-Savossa? Sinällään nämä projektit sopivat EU:n käytänteihin.

Itsehallintoa ja yhteisvastuuta sosiaali- ja terveyspalveluihin

 

Sosiaali- ja terveyspalveluista päättävät lukuisat varsin suljetut ja keskenään kilpailevat ringit. Siksi palvelujen käyttäjiä heitellään ees-taas paikasta toiseen. 20 sotealueen malli yksinkertaistaisi päätösrakennetta. Asukkaat ja palvelujen käyttäjät olisivat kuitenkin entistä kauempana päättäjistä.

Eniten paras vai vähiten huono

Brysselin herrat, Helsingin herrat, kaupungin herrat, … aina jossakin ovat ne herrat, joiden vika kaikki paha ja tylsä on. Toki myös jotkut kivat asiat voivat olla herrojen vika, mutta kuka niitä muistaa.

Mutta on turha kuvitella herrojen (tai rouvien) katoavan johonkin, kun Suomi eroaa EU:sta, Uusimaa Suomesta ja Espoo Uudestamaasta. Se ajatus on silkkaa älyllistä itsepetosta.

Tilalle tulevat vain uudet herrat ja rouvat. Aina jonkun jossakin on päätettävä yhteisistä asioista, veroista, laeista, teistä, tulleista, …

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä